Cztery na dziesięć przypadków w Niemczech w Berlinie

Spośród dziesięciu pacjentów, którzy zachorowali na salmonellozę w Niemczech w wyniku zanieczyszczonego mięsa z szaszłyków z kurczaka, czterech jest w Berlinie. Rzecznik Departamentu Nauki, Zdrowia, Pielęgniarstwa i Równości Szans Senatu powiedział Berliner Zeitung, powołując się na informacje z Instytutu Roberta Kocha (RKI). Salmonelloza to choroba, która może wystąpić, gdy ludzie spożywają żywność zanieczyszczoną Salmonellą.

Według informacji z RKI cztery przypadki można było jednoznacznie przypisać kebabowi z salmonelli. Według cotygodniowego raportu epidemiologicznego Krajowego Urzędu ds. Zdrowia i Spraw Socjalnych (Lageso) w Berlinie zarejestrowano pięć przypadków salmonelli.

W środę okazało się, że zepsute mięso z kurczaka zostało wysłane z Polski do całej Europy. Jedna osoba zginęła, kilka trafiło do szpitala. Jako pierwsza zgłosiła to Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Wiedniu. Mięso było podobno odpowiedzialne za co najmniej 27 przypadków salmonellozy w Austrii w okresie od lutego do początku lipca.

Ogłoszenie | Przewiń, aby dowiedzieć się więcej

Według doniesień z Austrii, RKI ogłosiło w środę, że w Niemczech zarejestrowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska, które można powiązać z raportami z Austrii” – powiedział. Nie wiadomo, jak się mają cztery osoby z salmonellozą w Berlinie.

Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *