Wiśnie karneolowe można spożywać także na surowo. Ale najczęściej robi się z nich dżem, syrop, wino lub likier. W niektórych krajach robi się z niego sznapsa – w Austrii znanego jako „Dirndl-Schnapps”, w Polsce jako „Dereniowa lub Dereniak”. W Limburgii w Holandii wiśnie karneolu stosuje się jako nadzienie i nadzienie do płaskiego ciasta owocowego zwanego „Vlaai”. Można również suszyć wiśnie karneolowe i podobnymi metodami Żurawina Jak pożywienie przekąska.
Galaretka czy dżem karneolowy to coś, czego nie znajdziesz na półkach supermarketów. Jak Jagody aronii Wiśnie karneolowe nadają się jako owoce mieszane, np. z Gruszka, Jabłko lub mirabelka. Ich pikantna i cierpka nuta dzikich owoców nadaje konfiturom szczególny, świeży aromat. Samo usuwanie kamienia jest jednak pracochłonne. Soczysty miąższ trudno oddzielić od rdzenia. Do użytku domowego bardzo dojrzałe karneole należy wymieszać z odrobiną wody i cukru, a miąższ przetrzeć przez sito.
Istnieją specjalne odmiany ogrodowe, które dają owoce odpowiednio Odmiany wiśni karneolowych. Na przykład „Schönbrunner Gourmet-Dirndl” lub polska odmiana „Dublany” mają szczególnie wysoką zawartość cukru. Jednakże wiśnie karneolowe są słodkie podczas przetwarzania. Istnieją nawet odmiany o żółtych owocach, takie jak „Yantarnii”, które są szczególnie odpowiednie Zrób dżem, sok, a nawet kompot. „Flava” to stara odmiana, której żółte owoce mają lekki aromat ananasa i podobnie jak wiśniowo-czerwona, ale gruszkowata „Schönbrunner Gourmet-Dirndl”, w pełni dojrzałe nadają się również jako słodkie owoce. Rada: Jeśli chcesz uzyskać niezawodny plon owoców, sadzisz kilka odmian razem.
„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.