W Polsce alkohol powinien być tańszy: cena ma spaść o 10 proc.

Rząd Kaimyninės parišės podjął decyzję o zniesieniu akcyzy na cydr. Wkrótce cłem zostaną objęte napoje jabłkowe o zawartości alkoholu nie większej niż 5 proc. turio, będzie wynosić 0 zł. Oczekuje się, że decyzję podejmie 10 proc. niższe ceny, jak podaje autor znowelizowanej ustawy, podały lokalne media.

Od 1 października 2023 r. cydr objęty jest podatkiem od pozostałych alkoholi wytwarzanych z jabłek i gruszek o zawartości alkoholu nie większej niż 5 proc. turio, będzie wynosić 0 zł.

Obecnie, zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem akcyzowym, na tę grupę wyrobów pobierana jest stawka celna w wysokości 97 zł (21,75 euro) za hektolitr produktu końcowego.

„Podniesie konkurencyjność na rynku napojów niskoalkoholowych poprzez oferowanie niskoalkoholowych fermentowanych napojów winnych z jabłek i gruszek. Zmiana sita zwiększy także cydr z winogron, w których stężenie objętościowe alkoholu etylowego nie przekracza 5 proc., dlatego też konkurencyjność piwa porównywana jest z piwem i napojami bezalkoholowymi.

Zmiana ta będzie miała także pozytywny wpływ na rozwój rynku cydru, produkowanego z lokalnych owoców, głównie jabłek. Szacuje się, że w związku z powyższymi regulacjami ceny detaliczne cydru spadną o około 10 proc.

Oblicza się, że za butelkę klasycznego cydru o pojemności 0,75 litra, która obecnie kosztuje 14,50 zł (3,25 euro), kupujący zapłaci około 13 zł (2,91 euro).

W przypadku zniesienia podatku pozaustawowego, czyli akcyzy, producenci cydru i wina zostaną zwolnieni z obowiązku stosowania banerów. Dlatego masz dużą kontrolę nad swoimi platynowymi išładosami.

„Ta zmiana jest szczególnie istotna dla małych producentów tych produktów. Zniesienie akcyzy na produkt przyczyni się także do podejmowania decyzji prawnych dotyczących produktów substytucyjnych – czyli mieszania piwa z napojami bezalkoholowymi, łączonych” – podkreśla autor projektu.

w 2022 r. jabłko derlius w Unii Europos liczyło 11,9 mln. ton, z czego 4,2 mln. Tonų buvo užauginta Lenkijoje, co pozwoliło temu krajowi zająć pierwsze miejsce w Unii Europejskiej, wynika z danych Narodowego Instytutu Rolnictwa.

Jednakże zgodnie z obliczeniami podstawy projektuo dėl akzīų zaļinimimo produkcja dużych jabłek nie przekłada się na poziom produkcji cydru. Skala produkcji i spożycia cydru w Lenkijoje jest znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej i w Baltijos stijlti.

Według danych Centrinės statistikos valdybos w 2021 r. sidro gamyba wyniosło 50,7 tys. hl (5 milionów litrów). Oznacza to, że przeciętny Polak wypija jedną szklankę cydru rocznie, podczas gdy przeciętny Anglik wypija około 16 litrów.

Według obliczeń podanych w uzasadnieniu projektu produkcja cydru, wina i wina może osiągnąć 50-70 milionów. litrów rocznie, co pozwoliłoby na spożycie od 70 do 90 tys. ton jabłek.

Wielu Litwinów regularnie robi zakupy w Lenkijoje. Gyventojai įvardija, gdzie często kupuje się m.in. alkohol.

Danielle Currey

"Zły ewangelista zombie. Bacon maven. Fanatyk alkoholu. Myśliciel chcący. Przedsiębiorca."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *