Wiśnia karneolowa: czy można jeść jej owoce?

Wiśnie karneolowe można spożywać także na surowo. Ale najczęściej robi się z nich dżem, syrop, wino lub likier. W niektórych krajach destyluje się z niego sznapsa – znanego w Austrii jako „Dirndl-Schnapps”, w Polsce jako „Dereniowa lub Dereniak”. W Limburgii w Holandii wiśnie karneolu stosuje się jako nadzienie i nadzienie do płaskiego ciasta owocowego zwanego „Vlaai”. Można również suszyć wiśnie karneolowe i podobnymi metodami Żurawina Jak pożywienie przekąska.

Galaretka czy dżem karneolowy to coś, czego nie znajdziesz na półkach supermarketów. Jak Jagody aronii Wiśnie karneolu nadają się jako owoce mieszane, np. z Gruszka, Jabłko lub mirabelka. Ich pikantna i cierpka nuta dzikich owoców nadaje konfiturom szczególny, świeży aromat. Samo usuwanie kamienia jest jednak pracochłonne. Soczysty miąższ trudno oddzielić od rdzenia. Do użytku domowego bardzo dojrzałe karneole należy wymieszać z odrobiną wody i cukru, a miąższ przetrzeć przez sito.

Istnieją specjalne odmiany ogrodowe, które produkują owoce odpowiednio Odmiany wiśni karneolowych. Na przykład „Schönbrunner Gourmet-Dirndl” lub polska odmiana „Dublany” mają szczególnie wysoką zawartość cukru. Jednakże wiśnie karneolowe są słodkie podczas przetwarzania. Istnieją nawet odmiany o żółtych owocach, takie jak „Yantarnii”, które są szczególnie odpowiednie Zrób dżem, sok, a nawet kompot. „Flava” to stara odmiana, której żółte owoce mają lekki aromat ananasa i podobnie jak wiśniowo-czerwona, ale gruszkowata „Schönbrunner Gourmet-Dirndl”, w pełni dojrzałe nadają się również jako słodkie owoce. Rada: Jeśli chcesz uzyskać niezawodny plon owoców, sadzisz kilka odmian razem.

Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *