Etiopia zdobywa 7. Międzynarodową Nagrodę Kawową Ernesto Illy z firmą Tracon Trading / Nagroda dla miłośników kawy trafiła do CoopeAtenas RL Cooperative z Kostaryki

Monachium (ots) – Etiopia wraz z Tracon Trading jest zdobywcą nagrody Best of the Best przyznanej przez Eliasa Omera Alì podczas 7. Ernesto Illy International Coffee Award.Nagroda nosi imię wizjonerskiego dyrektora generalnego illycaffè i syna założyciela firmy firma. praca, którą firma wykonywała wraz z plantatorami kawy przez 30 lat, aby dostarczać najlepszą, zrównoważoną kawę. Nagrodę wręczył zwycięzcy prezes illycaffè, Andrea Illy, podczas błyskotliwej imprezy w Palazzo Colonna w Rzymie. Nagrodę przyznało niezależne jury złożone z dziewięciu międzynarodowych ekspertów, którzy degustowali w ciemno najlepsze partie dziewięciu kaw ze zbiorów 2021-2022 z dziewięciu krajów finalistów: Brazylii, Kostaryki, Salwadoru, Etiopii, Gwatemali, Hondurasu, Indii, Nikaragui i Rwandzie. Przed oceną każda partia kawy została przeanalizowana przez laboratoria jakości illycaffè i oceniona pod kątem wyrafinowania i równowagi smaku, a także bogactwa, złożoności i intensywności aromatu. Firma CoopeAtenas z Kostaryki zdobyła nagrodę Coffee Lovers’ Choice, wręczoną przez przez jury złożone z konsumentów, którzy w tygodniach poprzedzających wydarzenie przeprowadzali ślepe degustacje próbek kawy w kawiarniach illy w Trieście, Mediolanie, Paryżu, Londynie i San Francisco i oceniali ich preferencje. „Każdego roku Ernesto Illy International Coffee Award nagradza najlepszych producentów kawy illy”, wyjaśnia Andrea Illy, prezes illycaffè. „W tym roku konsumenci głosowali na kawę z Ameryki Środkowej, podczas gdy profesjonalne jury wybrało kawę afrykańską. Kawy uprawiane na przeciwległych biegunach świata mają różne profile. Charakteryzują się jednak tym samym zaangażowaniem w zrównoważoną produkcję wysokiej jakości kawy i właśnie to sprawia, że ​​nasi producenci na całym świecie są tak wyjątkowi”.

Jury, które przyznało nagrodę Best of the Best, składało się z wielu ekspertów degustacji kawy:

– Kaamil Ahmed – dziennikarz brytyjskiej gazety The Guardian, znawca lokalnej kuchni i znawca problematyki zmian klimatycznych. – Nereo Ballestriero – Dwukrotny zdobywca nagrody dla najlepszego baru we Włoszech (2011 – 2014) dzięki swojej zdolności do innowacji i oferowaniu wysokiej jakości menu od rana do późnej nocy. – Maddalena Fossati – Redaktor naczelna miesięcznika La Cucina Italiana i Condé Nast Traveler. Dziennikarka z dużym doświadczeniem w branży spożywczej, która jest jednym z jej głównych zainteresowań. – Jaquelin Adriana Medinilla Del Aguilla – ekspert ds. degustacji kawy z National Coffee w Gwatemali. – Sunalini Narayan Menon – Była pierwszą kobietą w Azji, która poprowadziła profesjonalną degustację kawy i została nazwana „Pierwszą kawową damą Azji”. – Vanusia Maria Carneiro Nogueira – Dyrektor Wykonawcza Międzynarodowej Organizacji Kawy (ICO) i tym samym pierwsza kobieta na czele ICO. – José Redondo Vega – redaktor naczelny Stuttgarter Zeitung Magazin i Triple A. Doświadczony dziennikarz specjalizujący się w tematyce związanej ze stylem życia i jedzeniem. – Margaretha Reuten i Petrus Kools – Od 29 lat ich restauracja Da Vinci jest synonimem mistrzowskiej kuchni i kulinarnej doskonałości. – Unia.

Z okazji ceremonii wręczenia Ernesto Illy International Coffee Prize, Palazzo Colonna, prawdziwy klejnot rzymskiego baroku, został skąpany w wyjątkowym świetle, które łączy splendor pomieszczeń z historią i smakami kawy. Po czerwonym dywanie goście weszli do Sali Gialla na zdjęcia i przeszli do Sala della Cappella, gdzie spotkali się z 27 finalistami z dziewięciu krajów rywalizującymi o prestiżową nagrodę Ernesto Illy International Coffee Award 2022. Spotkali się, a następnie udali się do Sala dei Primitivi, aby obejrzeć performance artystki Giulii Berardinelli, która malowała kawę na płótnie. Impreza była kontynuowana w Sala dei Ricami, gdzie goście mogli zanurzyć się w aromatach kaw z dziewięciu krajów finalistów, a zakończyła się w Sala dell’Apoteosi di Martino V wystawą dziewięciu obrazów dziewięciu różnych artystów , z których każdy reprezentuje jeden z dziewięciu kawowych rajów.

Uroczysta kolacja dla 200 gości imprezy odbyła się we wspaniałej Sali Grande. Ceremonia wręczenia nagród, której gospodarzem był Rocìo Munoz Morales, zgromadziła między innymi Isabellę Ferrari, Svevę Alviti, Nicole Grimaudo, Denny’ego Mendeza, Ivonne Sciò i Ildo Damiano.

Po południu przedstawiciele kawowego świata zebrali się na Kapitolu, aby wziąć udział w seminarium zatytułowanym „Przyszłość sektora kawowego: możliwości finansowania walki ze zmianami klimatycznymi i wzmacniania odporności hodowców kawy”, zorganizowanym przez illycaffè we współpracy z International Coffee Organizacja i we współpracy z FAO i miastem Rzym. Uczestnicy śledzili debatę na temat wyzwań środowiskowych i społecznych w świecie kawy, moderowaną przez panel ekspertów i moderowaną przez Gerardo Patacconiego, dyrektora operacyjnego Międzynarodowej Organizacji Kawy.

Wśród panelistów, którzy omawiali pomysły i programy, znaleźli się: Andrea Illy (prezes illycaffè), Máximo Torero Cullen (główny ekonomista FAO), Vanusia Nogueira (dyrektor wykonawczy ICO), Chris Brett (starszy specjalista ds. przemysłu rolnego w Grupie Banku Światowego), Andrea De Marco (ekspert ds. rozwoju przemysłowego w UNIDO), Renate Hahlen (delegat UE), Francisco Rubio (IFAD) i Nuno Santos (starszy ekonomista w FAO).

llycaffè to włoska firma rodzinna założona w Trieście w 1933 roku. Jej celem zawsze było oferowanie światu najlepszej kawy. illycaffè produkuje unikalną mieszankę 100% arabiki łączącą 9 najlepszych odmian na świecie wybranych przez illycaffè: każdego dnia 8 milionów filiżanek kawy illy jest serwowanych w ponad 140 krajach na całym świecie, w kawiarniach, restauracjach i hotelach, w kawiarniach i sklepy jednej marki, w domu. Poprzez swoje innowacje illycaffè przyczynia się do globalnego rozwoju technologii kawy. W 1991 roku w Brazylii wprowadzono „Premio Ernesto Illy de qualidade sustentavel do cafè para espresso” dla wysokiej jakości kawy espresso. illycaffè przyczyniła się do przekazywania know-how i płaci producentom wyższą cenę za najlepszą jakość wybraną przez illycaffè. Od 2016 roku firma przyznaje „Ernesto Illy International Coffee Award” producentom kawy na całym świecie, którzy według illy wyprodukowali najlepszą kawę zrównoważoną. Firma znajduje się na liście najbardziej etycznych firm na świecie od 2013 roku. W 2019 roku illycaffè wzmocniła swoje zaangażowanie w zrównoważony model biznesowy, który łączy interesy ludzi i środowiska, przyjmując status „Società Benefit” i integrując ten zobowiązanie w swoim statucie. W 2021 roku illycaffè jako pierwsza włoska firma z sektora kawowego uzyskała międzynarodowy certyfikat B Corp, ponieważ jest zobowiązana do przestrzegania najwyższych standardów społecznych i środowiskowych. Firma założyła także Uniwersytet Kawy, którego celem jest dzielenie się kulturą na wszystkich poziomach oraz zapewnienie kompleksowych i praktycznych szkoleń dla producentów, baristów i amatorów. Wszystko, co powstaje w illy, to piękno i kunszt, podstawy marki, od logo zaprojektowanego przez artystę Jamesa Rosenquista po kubki illy Art Collection, które kocha ponad 100 osób na całym świecie, zostały zaprojektowane przez artystów. W 2020 roku firma zatrudniała 1291 osób i osiągnęła skonsolidowany obrót w wysokości 446,5 mln euro. Istnieje 261 sklepów detalicznych illy w ponad 40 krajach na całym świecie. W 2021 r. Rhône Capital zostaje mniejszościowym udziałowcem illycaffè w celu wniesienia wkładu w międzynarodowe projekty rozwojowe firmy.

Materiał wizerunkowy nagrody można pobrać pod następującym linkiem:

https://www.picdrop.com/gettyimagesit/Bonq6SbV1Q

Kontakty prasowe:

Jeśli masz jakieś pytania, jesteśmy zawsze do Twojej dyspozycji. Kontakt prasowy illycaffe dla Niemiec: THINK INC. Communications GmbH, pw@thinkinc.de, +49-(0)89-72 46 76-15

Oryginalna treść: niemiecki oddział illycaffè SpA, przekazana przez news aktuell

Newsroom portalu prasowego: nowe aktualizacje GmbH

Patricia Marsh

„Dożywotni gracz. Fanatyk bekonu. Namiętny introwertyk. Totalny praktyk Internetu. Organizator”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *