Mamy dopiero koniec marca, a już pierwsze główki szparagów wystają z ziemi. Sezon na szparagi rozpoczyna się w Hünxe Drevenack – i to znacznie wcześniej niż zwykle.
Wczesne zbiory umożliwiają pewna odmiana: szparagi tzw. „Prius”. Jest uważany za szczególnie wytrzymały i jest uprawiany pod specjalnym liściem i tunelem.
Szparagi premium w cenie 19,90 euro za kilogram
Około sześćdziesięciu hodowców szparagów w Bas-Rhin ma nadzieję na dobry interes. Cena za kilogram gwałtownie wzrosła w ostatnich latach, w tym roku zaczyna się od około 10,00 euro. Paluszki premium są obecnie dostępne w sklepie za około 19,90 euro za kilogram.
Aby główki szparagów osiągnęły pożądaną jakość, ważny jest wybór odpowiedniego terminu zbioru, o czym wie hodowca szparagów Dirk Buchmann.„Jeśli słupek był wystawiony przez kilka dni, w końcu spłaszczy się na folii i stanie się krzywy.„, tłumaczy. Wtedy szparagi dają mniej.
Pomoc płynie z Polski i Rumunii
W tym roku ponownie polscy i rumuńscy kombajni jadą nad Bas-Rhin. Wielu z nich przyjeżdża od dziesięcioleci. Chociaż początek sezonu szparagowego różni się w zależności od pogody, tradycyjnie kończy się w dzień przesilenia letniego 24 czerwca.
Pozostało jeszcze tylko kilka pudeł, które są obecnie zbierane. Za kilka tygodni będzie to około 100 pudełek dziennie. Wtedy też stanie się jasne, jak będzie kształtować się cena królewskiego warzywa w bieżącym sezonie.
„Bacon geek. Ogólny czytelnik. Miłośnik internetu. Introwertyk. Niezależny łobuz. Certyfikowany myśliciel”.