134 przypadki salmonelli powiązane z mięsem kurczaka

/maho, stock.adobe.com

Sztokholm – W dziesięciu krajach UE i Norwegii wystąpiły co najmniej 134 przypadki salmonellozy, prawdopodobnie związane z importowanym mięsem kurcząt. Europejski organ ds. zdrowia ECDC ogłosił to dzisiaj w Sztokholmie.

Przypadki odnotowano w Niemczech, Austrii, Danii, Belgii, Francji, Finlandii, Holandii, Irlandii, Norwegii, Szwecji i Słowenii.

W Niemczech łącznie jedenaście osób zostało zakażonych Salmonella Enteritidis ST11, a w Austrii jedna osoba zmarła z powodu tej choroby. Większość przypadków zgłoszono w okresie od stycznia do sierpnia 2023 r.

Wywiady z pacjentami w Austrii i Danii sugerują, że zakażenia salmonellą mogą być powiązane ze spożyciem mięsa z kurczaka, stwierdziło ECDC.

Około dwa tygodnie temu austriackie władze ds. zdrowia zgłosiły możliwy związek między chorobami salmonelli a kebabami z kurczaka z Polski.

W rezultacie prawie każdy, kto zachorował w Austrii, przyznał, że niedawno jadł kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszystkie restauracje, których to dotyczyło, korzystały z szaszłyków z kebabu pochodzących z Polski. © dpa/aerzteblatt.de

Grayson Hayes

„Komunikator. Profesjonalny badacz kawy. Irytująco skromny fanatyk popkultury. Oddany student. Przyjazny ćpun mediów społecznościowych”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *