Mięso z kebabu prawdopodobnie skażone salmonellą w całej Europie

Austriackie władze ds. zdrowia dostrzegają prawdopodobny związek między chorobami salmonelli w kilku krajach europejskich a kebabami z kurczaka z Polski. Jak podała Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Wiedniu, od lutego do początku lipca w Austrii zachorowało 27 osób. Jedna osoba zmarła. Inne przypadki odnotowano także w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii i Norwegii. Wynika to z poprzedniego raportu AGES z początku sierpnia.

Instytut Roberta Kocha (RKI) w Berlinie ogłosił w środę, że w Niemczech zarejestrowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska choroby, które można powiązać z doniesieniami z Austrii” – stwierdzono w oświadczeniu.

Władze austriackie odkryły pochodzenie infekcji po tym, jak prawie wszyscy chorzy zgłosili, że niedawno jedli kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszystkie restauracje, których to dotyczyło, używały szaszłyków pochodzących z Polski.

Salmonella w szaszłykach z kurczaka: Polska eksportuje dużo mięsa do UE

Jak wynika z bazy danych Europejskiego Systemu Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), w okresie od marca do sierpnia Polska dziewięciokrotnie powiadamiała inne kraje europejskie o obecności szaszłyków z kurczaka skażonych salmonellą.

Według polskiego Ministerstwa Rolnictwa na koniec marca Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim co do wielkości eksporterem tego mięsa w społeczności międzynarodowej i czwartym na świecie. Szacunki mówią, że produkcja w 2022 r. wyniesie ponad trzy miliony ton, co oznacza wzrost o 8,2% w porównaniu z rokiem poprzednim. Ponad połowa produkcji trafia na eksport.


Zalecenia BLZ Box Office:

Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *