Danish Crown: Większa efektywność powinna pozwolić na wyjście z kryzysu

Skutkuje to mniejszą liczbą wieprzowiny dostarczanej do uboju i niepełnym wykorzystaniem pomieszczeń przedsiębiorstwa, co podnosi koszty.

Jak ogłosił w zeszłą środę (16 sierpnia) największy producent mięsa w Danii, podejmowane są środki zaradcze w ramach programu mającego na celu zwiększenie wydajności i dostosowanie podstawowej działalności. Powinno to skutkować wzrostem przychodów o 1,5 miliarda koron duńskich, czyli około 200 milionów euro w ciągu najbliższych dwóch lat.

W pierwszej połowie roku finansowego 2022/23 zysk DC spadł o 18% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku do 121 mln euro, ubój trzody chlewnej spadł o prawie 20% w całym kraju w pierwszej połowie 2023 r. Według DC członkowie zobowiązała się teraz do dostarczenia około 11 milionów świń w nadchodzącym roku.

„Chciałbym pogratulować naszym właścicielom wspierania duńskiego łańcucha wartości od pola do stołu. Takie podejście pozwala na ściślejsze zarządzanie produkcją oraz niezbędne uproszczenie i zmianę naszego modelu biznesowego” — powiedział dyrektor generalny DC, Jais Valeur.

Dużo oszczędności

Plan zakłada zaoszczędzenie 34 milionów euro na administracji i dostawcach usług. Oczekuje się, że lepsze wykorzystanie mocy produkcyjnych w rzeźniach i zakładach przetwórczych oraz innowacje technologiczne obniżą koszty produkcji o co najmniej 67 mln euro.

Oczekuje się, że ukierunkowana sprzedaż do głównych klientów poprzez partnerstwa, które stawiają wyższe wymagania w zakresie identyfikowalności opartej na danych i zrównoważonego rozwoju, wygeneruje dodatkowe przychody w wysokości 67 mln euro.

Dodatkowo poprawa rentowności niemieckiej działalności ubojowej i przetwórni w Chinach oraz nowej fabryki boczku w Wielkiej Brytanii powinny zwiększyć rentowność o 34 mln euro. Ponadto badane są oszczędności w zakupach iw spółkach zależnych.

Przegrana konkurencja cenowa z krajami trzecimi

Według DC, niektóre obszary biznesu rozwijają się pozytywnie. Jednak główna działalność uboju trzody chlewnej w Danii i Niemczech oraz przetwórstwo wieprzowiny znajdują się pod presją. Tłumaczy się to gwałtownym spadkiem eksportu z krajów trzecich, głównie ze względu na brak konkurencyjności cenowej.

Tak więc w UE trzeba sprzedawać więcej mięsa, ale znowu koszty uboju, rozbioru i rozbioru świń w Danii są wyższe niż u konkurentów, takich jak Niemcy, Polska i Hiszpania.

„Nie możemy sprostać naszym wyzwaniom wyłącznie dzięki oszczędnościom kosztów i wydajności; to także kwestia modelu biznesowego” — powiedział Value. W związku z tym więcej produktów powinno być sprzedawanych po cenach pokrywających wyższe koszty produkcji w Danii.

Współpraca partnerska z klientami w obszarze zrównoważonego rozwoju jest jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu. Wewnętrznie, w ramach programu poprawy wydajności, nastąpią również zmiany w zarządzaniu i organizacji duńskiej jednostki biznesowej Crown, ogłosił Valeur.

Kurs wymiany: 1 Dkr = 0,1342 euro

Pierce Caldwell

„Guru kulinarny. Typowy ewangelista alkoholu. Ekspert muzyki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *