Gdańsk i okolice w Przewodniku Michelin

Restauracja Butchery & Wine to jedna z rekomendacji Michelin w Gdyni. Fot. prot.gda.pl

20 czerwca 2024 w Gdańsku zaprezentowano drugie, polskie wydanie słynnego Przewodnika Michelin. Lokalizacja mówi wszystko, ponieważ dzięki „Arco by Paco Pérez” nadbałtycka metropolia ma teraz także własną restaurację wyróżnioną gwiazdką Michelin. W sąsiednim nadmorskim kurorcie Sopot (Zoppot) „Vinissimo” i „Restauracja 1911” otrzymały Bib Gourmand. Podobnie jak w zeszłym roku, krakowska „Bottiglieria 1881” z dwiema gwiazdkami znajduje się w czołówce polskich adresów smakoszy.

Wraz z województwem pomorskim (Pomerania) jest to już czwarty region reprezentowany w tym roku w polskiej edycji Przewodnika Michelin. „Do tej pory nagrodzono 49 polskich restauracji z Warszawy, Krakowa i Poznania. Dziś na liście znajduje się blisko 80 restauracji. Gratuluję restauratorom i jestem dumny z ich doskonałości” – komentuje nową edycję Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej (POT). W nowym przewodniku gastronomicznym znajduje się łącznie 19 restauracji na Pomorzu.

Polskie restauracje w przewodniku Michelin

W „Arco” nagrodzony gwiazdką Michelin szef kuchni Paco Pérez przenosi na polskie wybrzeże Morza Bałtyckiego nowoczesną kuchnię swojej hiszpańskiej ojczyzny. Nagrodzony pięcioma gwiazdkami Michelin, znany jest ze swojej pracy w renomowanych restauracjach, takich jak „Miramar” w Llançà i „Enoteca” w Hotel Arts w Barcelonie. W Gdańsku kuchnię prowadzi jego wieloletni pracownik Antonio Arcieri. Włoch uczył się od Ferrana Adrià i Eneko Atxy. Arco zlokalizowane jest w Olivia Star, jednym z najwyższych budynków w Gdańsku, skąd roztaczają się wspaniałe widoki na miasto i Morze Bałtyckie. Goście mogą spodziewać się różnorodnego menu degustacyjnego z innowacyjnymi kreacjami w nowoczesnej i eleganckiej atmosferze.

„Eliksir”, mieszczący się w gdańskiej dzielnicy Wrzeszcz (Langühr), jako pierwsza polska restauracja otrzymała zieloną gwiazdkę. Od 2020 roku Przewodnik Michelin nagradza zrównoważoną gastronomię, począwszy od wykorzystania lokalnych produktów organicznych, poprzez działania przyjazne dla klimatu, aż po podnoszenie świadomości gości na ten temat. W kuchni szefa kuchni Pawła Wątora niemal wszystkie składniki są poddawane recyklingowi zgodnie z filozofią zero waste. Po pracy w Amber Room pod kierunkiem Wojciecha Modesta Amaro czy jako szef kuchni w Caprice Holdings w Londynie, Wątor realizuje teraz swoje marzenie o zdrowej, zrównoważonej i przede wszystkim smacznej kuchni w Gdańsku.

Wśród nowych wiodących adresów gastronomicznych można wymienić „Giewont” w Kościelisku u podnóża Tatr Wysokich oraz „Rozbrat 20” w stołecznej Warszawie. W „Giewontie”, nazwanym na cześć pasma górskiego o tej samej nazwie, szef kuchni Przemek Sieradzki łączy polskie i francuskie składniki i techniki, tworząc niepowtarzalne podróże smakowe.

„Rozbrat 20” położony jest w niewielkiej odległości od Parku Łazienkowskiego i całego Pałacu Warszawskiego. Szef kuchni i współwłaściciel Bartosz Szymczak uczył się od Toma Aikensa i Lee Westcotta i pozostawał pod silnym wpływem brytyjskiej haute cuisine. Późniejsze posty zaprowadziły go do Azji. Dużo eksperymentuje ze swoim zespołem w „Rozbrat 20”, kładąc nacisk na smak i różnorodność faktur. Łączy kuchnię swojego rodzinnego kraju z francusko-brytyjskim doświadczeniem.

W tym roku ponownie na szczycie polskich świątyń gastronomicznych znalazła się „Bottiglieria 1881”. W 2013 roku szef kuchni Przemysław Klima i miłośnik wina Robert Gumuliński otworzyli restaurację na krakowskim Kazimierzu. Klima pracował następnie m.in. w pierwszej w Polsce restauracji wyróżnionej gwiazdką Michelin, Atelier Amaro, w 2019 roku wrócił do Bottiglieria 1881 jako szef kuchni, a rok później sam zdobył pierwszą gwiazdkę. W małej restauracji dania są projektowane niczym dzieła sztuki stojące przed gośćmi. Niewielkiemu, ale wyrafinowanemu wyborowi dań towarzyszy bogata oferta win, w skład której wchodzi także szereg produktów premium z Polski i Europy Środkowej.

Po raz kolejny nagrodzono także „Muga” z Poznania i „NUTA” z Warszawy. Restauracja zlokalizowana niedaleko zabytkowego rynku już od 2014 roku jest dobrym adresem na wyśmienitą kuchnię sezonową. Szef Kuchni Artur Skotarczyk zachwyca wyważonymi smakami i estetyczną perfekcją dań.

Warszawska restauracja „NUTA” otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę nieco ponad rok po otwarciu na początku 2022 roku. Pochodzący z południowych Włoch szef kuchni Andrea Camastra przyjechał do Polski z miłości i już pięciokrotnie otrzymał prestiżową nagrodę Michelin w 2022 roku. spór o jej poprzednia restauracja „Zmysły”. W swojej nowej, wykwintnej restauracji zlokalizowanej przy Drodze Królewskiej w Warszawie Camastra po mistrzowsku łączy polskie tradycje ze śródziemnomorską lekkością i azjatyckimi smakami. Do dyspozycji gości są dwa menu.

Liczba restauracji nagrodzonych Bib Gourmand wzrosła o dziewięć do 16, w tym pięć z Pomorza. Upragnioną nagrodę otrzymały „Hewelke” i „Treinta y Tres” w Gdańsku, „Vinissimo” i „Restauracja 1911” w Sopocie oraz „Luneta & Lorneta Bistro Club” w Ciekocinku (Zackenzin). W Warszawie „Kontakt” i „Ceviche Bar”, w Poznaniu „Spot”, a w Krakowie „Folga” otrzymały Bib Gourmand.

Polska.podróże

Patricia Marsh

„Dożywotni gracz. Fanatyk bekonu. Namiętny introwertyk. Totalny praktyk Internetu. Organizator”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *