Hiszpania w czołówce: oto 50 najlepszych restauracji na świecie

Artykuł ten został pierwotnie opublikowany na język angielski

Cztery z pięciu pierwszych miejsc na corocznej liście 50 najlepszych restauracji świata to świątynie gastronomiczne w Europie.

REKLAMA

Hiszpania na szczycie najnowszej listy najlepszych restauracji świata. Marka świata 50 pozycji opublikowała coroczną listę najlepszych restauracji świata, celebrującą gastronomię z całego świata i był to dobry rok dla Europy.

W pierwszej piątce znalazły się cztery restauracje europejskie, w tym trzy zlokalizowane w różnych regionach Hiszpanii.

Na górze, gdzie Duńska restauracja Noma i obecnie zamknięta hiszpańska restauracja El Bulli jest rekordzistą z pięcioma zwycięstwami, jest to zupełnie nowy wpis. Nowym liderem zestawienia jest Disfrutar z Barcelony.

Położona w samym sercu historycznej dzielnicy uniwersyteckiej Barcelony, L’Antiga Esquerra de l’Eixample, restauracja Disfrutar serwuje tej modnej dzielnicy menu degustacyjne przygotowane przez cenione trio szefów kuchni: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas.

Trzej szefowie kuchni spotkali się w słynnej restauracji El Bulli, która została zamknięta w 2011 roku, po prawie 50 latach spędzonych w katalońskim regionie niedaleko Roses.

Disfrutar został założony 10 lat temu w 2014 roku i szybko ugruntował swoją pozycję dzięki dwóm wyszukanym 30-daniowym menu degustacyjnym: „Klasycznemu” i „Festiwalowemu”. Istnieje również specjalne menu stołu szefa kuchni zwane „Living Table”, które może pomieścić do sześciu osób.

Restauracja w ostatnich latach zrobiła postęp: w 2022 roku zajęła trzecie miejsce, w 2023 drugie miejsce, by w tym roku ostatecznie zająć pierwsze miejsce.

Wizyta w Disfrutar nie jest tania, gdyż dwa oryginalne menu degustacyjne kosztują obecnie 290 euro. Nie obejmuje to 160 euro za wino, a opcja „Living Table” kosztuje 1050 euro, jeśli chcesz wszystkiego spróbować samodzielnie.

Ale z dużymi nagrodami wiążą się duże dania. Na liście pojawiają się kalmary po tajsku z multi-kulką kokosową oraz squab z spaghetti kombu, migdałami i winogronami, które pojawiają się w klasycznym menu, przed możliwością wypożyczenia „słynnego placka Panchino nadziewanego kawiorem i genialnej „mrożonej kanapki z gazpacho” .

Na drugim miejscu restauracja z Kraju Basków: Asador Etxebarri

Druga na liście jest Asador Etxebarri, wykwintna restauracja w Kraju Basków, niedaleko Atxondo, około 40 km od Bilbao.

Z dala od zgiełku miasta, Asador Etxebarri oferuje swoim gościom możliwość relaksu w bujnej zieleni gór, typowej dla krajobrazu Kraju Basków. Tutaj szefem kuchni jest Victor Arguinzoniz, a jego zespół oferuje zarówno menu a la carte, jak i 14-daniowe menu degustacyjne, które koncentruje się głównie na grillowanych mięsach jako specjalności regionu.

Od czasu pierwszego umieszczenia na liście w 2009 roku została pominięta tylko raz, a dwa razy z rzędu – w latach 2019 i 2021 – została uznana za trzecią najlepszą restaurację na świecie.

Urodzony w wiosce Arguinzoniz jest mistrzem grillowania, a jego grill produkuje jedne z najlepszych mięs, ryb i warzyw, jakie można tu znaleźć. Nic więc dziwnego, że restauracja niezmiennie plasuje się w pierwszej trójce restauracji specjalizujących się w stekach.

Trzecie miejsce zajmuje Table by Bruno Verjus w Paryżu

Na trzecim miejscu znajduje się paryska restauracja Table de Bruno Verjus. Jak sugeruje oryginalna nazwa restauracji, część jadalną składa się z długiego stołu, przy którym goście zasiadają na stołkach barowych i delektują się dwugwiazdkową kuchnią… tak się domyślacie, Bruno Verjusa.

Restauracja została po raz pierwszy uwzględniona w zeszłym roku i już po pierwszym pojawieniu się znalazła się w pierwszej dziesiątce. Wyjątkowość Table polega na tym, że wszystko jest przygotowywane na zamówienie, łącznie z Colours of the Day, daniem, które zmienia się codziennie, wykorzystując sezonowe zioła i warzywa.

Niezależnie od tego, czy jest to homar z Île d’Yeu, białe szparagi z Alzacji czy dziki łosoś z Ardor, codzienne menu w cenie 400 euro w Verjus stawia te piękne dania w centrum uwagi.

DiverXO na czwartym miejscu zamyka europejski ranking 50 najlepszych restauracji.

Położone na północy Madrytu, niedaleko stadionu Santiago Bernabéu, DiverXO prowadzone jest przez szefa kuchni Dabiza Muñoza. Muñoz, która ma trzy gwiazdki Michelin, charakteryzuje się lekkimi daniami rybnymi.

REKLAMA

Menu degustacyjne za 450 euro oferuje zabawne i teatralne połączenia, takie jak „Nigiri z Pirenejów, japońska paella czy pieczony kawior z curry vindaloo i jogurtem greckim”. Jeśli tam pojedziesz, nie przegap połączenia jedzenia i wina najlepszego sommeliera na świecie w 2023 r., Miguela Ángela Millána.

W pierwszej piątce znalazła się Maido, japońsko-peruwiańska restauracja fusion zlokalizowana w stolicy Ameryki Południowej, Limie.

Najlepsze wypieki robi Francuzka Nina Métayer.

Oto pełna lista 50 najlepszych restauracji:

  1. Disfrutar, Barcelona
  2. Asador Etxebarri, Atxondo, Hiszpania
  3. Malarstwo Bruno Verjusa, Paryż
  4. DiverXO, Madryt
  5. Maido, Lima
  6. Atomix w Nowym Jorku
  7. Quintonil, Meksyk
  8. Alchemik, Kopenhaga
  9. Gagana w Bangkoku
  10. Don Julio, Buenos Aires
  11. Wrzesień, Paryż
  12. Lido, Gardone Riviera
  13. Tresind Studio, Dubaj
  14. Quique Dacosta, Denia
  15. Sezanne, Tokio
  16. Kjölle, Lima
  17. Kol, Londyn
  18. Pełnia, Paryż
  19. Reale, Castel di Sangro
  20. Skrzydło, Hongkong
  21. Antologia, Tokio
  22. Steireck, Wiedeń
  23. Suhring w Bangkoku
  24. Odette, Singapur
  25. El Chato w Bogocie
  26. Prezydent, Hongkong
  27. W Casa do Porco w São Paulo
  28. Elcano, Getaria
  29. Borago, Santiago
  30. Restauracja Tim Raue, Berlin
  31. Belcanto w Lizbonie
  32. Den, Tokio
  33. Pujol, Meksyk
  34. Rosetta, Meksyk
  35. Franzen, Sztokholm
  36. Jane, Antwerpia
  37. Otéque, Rio
  38. Sorn, Bangkok
  39. Plac Duomo w Albie
  40. LeDu, Bangkok
  41. Mayta, Lima
  42. Ikoyi, Londyn
  43. Nobelhart & Dirty w Berlinie
  44. Mingles, Seul
  45. Arpege, Paryż
  46. Pojedynczy wątek, Healdsburg
  47. Zamek Schaustein w Furstenau
  48. Hisa Franko, Kobarid
  49. La Colombe w Kapsztadzie
  50. Uliassi, Senigallia

Patricia Marsh

„Dożywotni gracz. Fanatyk bekonu. Namiętny introwertyk. Totalny praktyk Internetu. Organizator”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *