Cztery z pięciu pierwszych miejsc na corocznej liście 50 najlepszych restauracji świata to świątynie gastronomiczne w Europie.
Hiszpania na szczycie najnowszej listy najlepszych restauracji świata. Marka świata 50 pozycji opublikowała coroczną listę najlepszych restauracji świata, celebrującą gastronomię z całego świata i był to dobry rok dla Europy.
W pierwszej piątce znalazły się cztery restauracje europejskie, w tym trzy zlokalizowane w różnych regionach Hiszpanii.
Na górze, gdzie Duńska restauracja Noma i obecnie zamknięta hiszpańska restauracja El Bulli jest rekordzistą z pięcioma zwycięstwami, jest to zupełnie nowy wpis. Nowym liderem zestawienia jest Disfrutar z Barcelony.
Położona w samym sercu historycznej dzielnicy uniwersyteckiej Barcelony, L’Antiga Esquerra de l’Eixample, restauracja Disfrutar serwuje tej modnej dzielnicy menu degustacyjne przygotowane przez cenione trio szefów kuchni: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas.
Trzej szefowie kuchni spotkali się w słynnej restauracji El Bulli, która została zamknięta w 2011 roku, po prawie 50 latach spędzonych w katalońskim regionie niedaleko Roses.
Disfrutar został założony 10 lat temu w 2014 roku i szybko ugruntował swoją pozycję dzięki dwóm wyszukanym 30-daniowym menu degustacyjnym: „Klasycznemu” i „Festiwalowemu”. Istnieje również specjalne menu stołu szefa kuchni zwane „Living Table”, które może pomieścić do sześciu osób.
Restauracja w ostatnich latach zrobiła postęp: w 2022 roku zajęła trzecie miejsce, w 2023 drugie miejsce, by w tym roku ostatecznie zająć pierwsze miejsce.
Wizyta w Disfrutar nie jest tania, gdyż dwa oryginalne menu degustacyjne kosztują obecnie 290 euro. Nie obejmuje to 160 euro za wino, a opcja „Living Table” kosztuje 1050 euro, jeśli chcesz wszystkiego spróbować samodzielnie.
Ale z dużymi nagrodami wiążą się duże dania. Na liście pojawiają się kalmary po tajsku z multi-kulką kokosową oraz squab z spaghetti kombu, migdałami i winogronami, które pojawiają się w klasycznym menu, przed możliwością wypożyczenia „słynnego placka Panchino nadziewanego kawiorem i genialnej „mrożonej kanapki z gazpacho” .
Na drugim miejscu restauracja z Kraju Basków: Asador Etxebarri
Druga na liście jest Asador Etxebarri, wykwintna restauracja w Kraju Basków, niedaleko Atxondo, około 40 km od Bilbao.
Z dala od zgiełku miasta, Asador Etxebarri oferuje swoim gościom możliwość relaksu w bujnej zieleni gór, typowej dla krajobrazu Kraju Basków. Tutaj szefem kuchni jest Victor Arguinzoniz, a jego zespół oferuje zarówno menu a la carte, jak i 14-daniowe menu degustacyjne, które koncentruje się głównie na grillowanych mięsach jako specjalności regionu.
Od czasu pierwszego umieszczenia na liście w 2009 roku została pominięta tylko raz, a dwa razy z rzędu – w latach 2019 i 2021 – została uznana za trzecią najlepszą restaurację na świecie.
Urodzony w wiosce Arguinzoniz jest mistrzem grillowania, a jego grill produkuje jedne z najlepszych mięs, ryb i warzyw, jakie można tu znaleźć. Nic więc dziwnego, że restauracja niezmiennie plasuje się w pierwszej trójce restauracji specjalizujących się w stekach.
Trzecie miejsce zajmuje Table by Bruno Verjus w Paryżu
Na trzecim miejscu znajduje się paryska restauracja Table de Bruno Verjus. Jak sugeruje oryginalna nazwa restauracji, część jadalną składa się z długiego stołu, przy którym goście zasiadają na stołkach barowych i delektują się dwugwiazdkową kuchnią… tak się domyślacie, Bruno Verjusa.
Restauracja została po raz pierwszy uwzględniona w zeszłym roku i już po pierwszym pojawieniu się znalazła się w pierwszej dziesiątce. Wyjątkowość Table polega na tym, że wszystko jest przygotowywane na zamówienie, łącznie z Colours of the Day, daniem, które zmienia się codziennie, wykorzystując sezonowe zioła i warzywa.
Niezależnie od tego, czy jest to homar z Île d’Yeu, białe szparagi z Alzacji czy dziki łosoś z Ardor, codzienne menu w cenie 400 euro w Verjus stawia te piękne dania w centrum uwagi.
DiverXO na czwartym miejscu zamyka europejski ranking 50 najlepszych restauracji.
Położone na północy Madrytu, niedaleko stadionu Santiago Bernabéu, DiverXO prowadzone jest przez szefa kuchni Dabiza Muñoza. Muñoz, która ma trzy gwiazdki Michelin, charakteryzuje się lekkimi daniami rybnymi.
Menu degustacyjne za 450 euro oferuje zabawne i teatralne połączenia, takie jak „Nigiri z Pirenejów, japońska paella czy pieczony kawior z curry vindaloo i jogurtem greckim”. Jeśli tam pojedziesz, nie przegap połączenia jedzenia i wina najlepszego sommeliera na świecie w 2023 r., Miguela Ángela Millána.
W pierwszej piątce znalazła się Maido, japońsko-peruwiańska restauracja fusion zlokalizowana w stolicy Ameryki Południowej, Limie.
Najlepsze wypieki robi Francuzka Nina Métayer.
Oto pełna lista 50 najlepszych restauracji:
- Disfrutar, Barcelona
- Asador Etxebarri, Atxondo, Hiszpania
- Malarstwo Bruno Verjusa, Paryż
- DiverXO, Madryt
- Maido, Lima
- Atomix w Nowym Jorku
- Quintonil, Meksyk
- Alchemik, Kopenhaga
- Gagana w Bangkoku
- Don Julio, Buenos Aires
- Wrzesień, Paryż
- Lido, Gardone Riviera
- Tresind Studio, Dubaj
- Quique Dacosta, Denia
- Sezanne, Tokio
- Kjölle, Lima
- Kol, Londyn
- Pełnia, Paryż
- Reale, Castel di Sangro
- Skrzydło, Hongkong
- Antologia, Tokio
- Steireck, Wiedeń
- Suhring w Bangkoku
- Odette, Singapur
- El Chato w Bogocie
- Prezydent, Hongkong
- W Casa do Porco w São Paulo
- Elcano, Getaria
- Borago, Santiago
- Restauracja Tim Raue, Berlin
- Belcanto w Lizbonie
- Den, Tokio
- Pujol, Meksyk
- Rosetta, Meksyk
- Franzen, Sztokholm
- Jane, Antwerpia
- Otéque, Rio
- Sorn, Bangkok
- Plac Duomo w Albie
- LeDu, Bangkok
- Mayta, Lima
- Ikoyi, Londyn
- Nobelhart & Dirty w Berlinie
- Mingles, Seul
- Arpege, Paryż
- Pojedynczy wątek, Healdsburg
- Zamek Schaustein w Furstenau
- Hisa Franko, Kobarid
- La Colombe w Kapsztadzie
- Uliassi, Senigallia
„Dożywotni gracz. Fanatyk bekonu. Namiętny introwertyk. Totalny praktyk Internetu. Organizator”.