Sieć restauracji L’Osteria zostaje sprzedana inwestorowi. Firma inwestycyjna McWin nabywa około dwóch trzecich akcji firmy z siedzibą w Monachium, poinformowały we wtorek obie strony. Sieć, która oferuje włoskie jedzenie ze średniej półki cenowej, jest wyceniana w transakcji na około 400 mln euro. Założyciele L’Osteria, Klaus Rader i Friedemann Findeis, pozostają udziałowcami mniejszościowymi. Za McWinem stoją dwaj amerykańscy inwestorzy, Henry McGovern i Steve Winegar, którzy zbudowali jeden z największych holdingów fast food w Europie.
Sprzedaż przyspieszy ekspansję sieci restauracji zarówno w Niemczech, jak i na innych istniejących i nowych rynkach – powiedział. Założona w Norymberdze w 1999 roku, L’Osteria od tego czasu znacznie się rozwinęła – najpierw w Niemczech, potem w Austrii i innych krajach. Grupa prowadzi 157 restauracji w ośmiu krajach europejskich, w tym 131 w Niemczech i zatrudnia ponad 6000 osób. Brak było informacji o cenie pakietu większościowego.
„Jesteśmy głęboko przekonani, że L’Osteria ma potencjał, aby stać się wiodącą na rynku grupą restauracyjną w Europie” — powiedział McGovern, współzałożyciel McWin. Firma inwestycyjna zarządza aktywami o wartości ponad 1 miliarda euro i uruchomiła w sierpniu fundusz o wartości 525 milionów euro. Udziały w L’Osteria zwiększają łączną liczbę restauracji w portfolio McWin do ponad 1500. McWin nabył większościowy pakiet udziałów w Burger King Germany pod koniec 2021 roku, a także ma udziały w sieci Dean & David i producentach alternatywnych białek.
Wiedza inwestora powinna teraz przynieść korzyść L’Osterii. Firma chce w tym roku rozszerzyć działalność na Polskę i postawiła sobie za cel w 2021 roku podwojenie kluczowych danych, takich jak sprzedaż, liczba restauracji i pracowników w ciągu pięciu lat. Całkowita sprzedaż w 2022 roku wyniosła około 390 milionów euro, o 51% więcej niż w 2019 roku.
© dpa-infocom, dpa:230124-99-333383/2
„Guru kulinarny. Typowy ewangelista alkoholu. Ekspert muzyki.