W odpowiedzi na doniesienia polskich mediów o możliwym nielegalnym uboju chorego bydła Valstybinė maisto irveterinarijos tarnyba (VMVT) zwróciła się do instytucji weterynaryjnej tego kraju z prośbą o przekazanie informacji na temat podjętych działań, aby zapobiec przedostawaniu się mięsa niezdrowych zwierząt do strawiony. bydła, aby dotrzeć do konsumentów.
W Polsce instytucja odpowiedzialna po przeprowadzeniu kontroli we wspomnianych rzeźniach oraz w zakładach przetwórstwa mięsnego, które kupowały od nich swoje produkty, stwierdziła, że niezdrowe i niejasne pochodzenie przedsiębiorstw przetwórstwa mięsnego było nie tylko dystrybuowane w Polsce, ale także sprzedawane do zakładów przetwórstwa mięsnego w innych krajach UE. Mięso trafiało do Estonii, Finlandii, Francji, Węgier, Portugalii, Rumunii, Hiszpanii i Szwecji, niewielka ilość (ok. 80 kg) trafiała do firm litewskich. Europos Komisija został o tym poinformowany, a systemem powiadamiania ratunkowego w przypadku niebezpiecznej żywności jest System Żywienia Zwierząt (RASFF).
Inspektorzy VMVT podczas kontroli polskiego rynku odkryli, że dwie firmy z Lietuvos – UAB „Bidfood Lietuva” i AB „Krekenavos agrofirma” zakupiły potencjalnie niebezpieczne produkty od przedsiębiorstwa przetwórstwa mięsnego „Zakład mięsny” (Kamieńczyk, Polska). Inspektorzy VMVT natychmiast przeprowadzili kontrole w minėtose įmonės. Ustalono, kiedy partie te nie są dystrybuowane na rynku litewskim. Firma została poinformowana o zniszczeniu tego mięsa w wyniku przetwarzania wtórnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
„Zły ewangelista zombie. Bacon maven. Fanatyk alkoholu. Myśliciel chcący. Przedsiębiorca.”