Po odkryciu martwych ryb w systemie rzecznym Odry polski rząd powołał zespół kryzysowy. W ubiegłym tygodniu w dwóch kanałach systemu Odry na terenie Polski odkryto około 450 kilogramów martwych ryb. Federalna minister środowiska Steffi Lemke (Zieloni) wyraziła zaniepokojenie tą wiadomością. Śmiertelność ryb jest jeszcze „daleko od polsko-niemieckiej granicy, ale istnieją obawy co do podobnego scenariusza, jak zeszłego lata” – powiedziała rzeczniczka resortu środowiska. Polska musi ograniczyć zrzut ścieków przemysłowych do Odry.
W dwóch dotkniętych chorobą kanałach – Gliwickim i Kędzierzyńskim – zmierzono zbyt niską zawartość tlenu i wykryto toksyczne złote algi. Nadmierne kwitnienie tych glonów było prawdopodobnie odpowiedzialne za masowe zabijanie ryb w Odrze zeszłego lata. Dwa górnośląskie kanały łączą Odrę z portami zakładów przemysłowych Gliwic i Kędzierzyna-Koźla i należą do sieci hydrograficznej wielkiej rzeki. Sama Odra nie jest jeszcze dotknięta.
Zdaniem Ministerstwa Środowiska, aby poprawić obecną sytuację, konieczna jest szybka i przejrzysta wymiana informacji na temat sytuacji. Odpowiedzialność spoczywa przede wszystkim na władzach polskich i krajów związkowych.
Lemke mówi o trudnej współpracy z Polską
Na początku czerwca federalna minister środowiska Lemke spotkała się ze swoim polskim kolegą w celu usprawnienia współpracy. Celem jest lepsza ochrona Odry i zapobieganie dalszej śmiertelności ryb. Przed spotkaniem Lemke określił współpracę z Polską jako „czasami trudną” i „trudną”. Istnieją „różne punkty widzenia”.
Polska musi zrobić więcej przeciwko dumpingowi soli, powiedział Lemke. Aktualne pomiary wskazują, że zasolenie Odry jest nadal zbyt wysokie. Polska przypisuje wzrost temperatury w systemie rzecznym głównie wzrostowi glonów. Władze rozważają zatkanie rozlewisk Odry, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się złotej algi. Ponadto zrzuty ścieków przemysłowych i bytowych należy systematycznie kontrolować zgodnie z wartościami pomiarowymi wody. Kolejnym zaleceniem zespołu kryzysowego jest wzbogacenie wody w tlen.
„Guru kulinarny. Typowy ewangelista alkoholu. Ekspert muzyki.