Salmonella w kebabie – jedna ofiara śmiertelna w Austrii, dotknięta także w Niemczech

Mięso z Polski

Salmonella w kebabie – jedna ofiara śmiertelna w Austrii, dotknięta także w Niemczech

Dzisiaj, 16.08.2023 | 17:01

Według wiedeńskiej Agencji ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Austrii od lutego do początku lipca zachorowało 27 osób, z których jedna zmarła.

Według poprzedniego raportu AGES z początku sierpnia, przypadki choroby miały miejsce również w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii i Norwegii.

Salmonella w szaszłykach – dziesięć przypadków w Niemczech

Instytut Roberta Kocha (RKI) w Berlinie poinformował w środę, że w Niemczech zarejestrowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska, które można powiązać z raportami z Austrii” – powiedział.

Władze austriackie ustaliły pochodzenie infekcji po tym, jak prawie wszyscy zarażeni powiedzieli, że krótko wcześniej jedli kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszyscy zaangażowani miejscowi używali szaszłyków z Polski.

Polska zgłosiła dziewięciokrotne skażenie szaszłyków z kurczaka salmonellą

Zgodnie z bazą danych Europejskiego Systemu Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), w okresie od marca do sierpnia Polska zgłaszała do innych krajów europejskich skażone salmonellą szpikulce z kurczaka.

Reklama




Według danych polskiego Ministerstwa Rolnictwa na koniec marca Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim eksporterem tego mięsa w społeczności międzynarodowej i czwartym na świecie. Szacuje się, że produkcja w 2022 roku wyniesie ponad trzy miliony ton, co oznacza wzrost o 8,2% w stosunku do roku poprzedniego. Ponad połowa produkcji jest eksportowana.

Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *