Mięso z Polski
Salmonella w kebabie – jedna ofiara śmiertelna w Austrii, dotknięta także w Niemczech
Dzisiaj, 16.08.2023 | 17:01
Według wiedeńskiej Agencji ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Austrii od lutego do początku lipca zachorowało 27 osób, z których jedna zmarła.
Według poprzedniego raportu AGES z początku sierpnia, przypadki choroby miały miejsce również w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii i Norwegii.
Salmonella w szaszłykach – dziesięć przypadków w Niemczech
Instytut Roberta Kocha (RKI) w Berlinie poinformował w środę, że w Niemczech zarejestrowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska, które można powiązać z raportami z Austrii” – powiedział.
Władze austriackie ustaliły pochodzenie infekcji po tym, jak prawie wszyscy zarażeni powiedzieli, że krótko wcześniej jedli kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszyscy zaangażowani miejscowi używali szaszłyków z Polski.
Polska zgłosiła dziewięciokrotne skażenie szaszłyków z kurczaka salmonellą
Zgodnie z bazą danych Europejskiego Systemu Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), w okresie od marca do sierpnia Polska zgłaszała do innych krajów europejskich skażone salmonellą szpikulce z kurczaka.
Reklama
Według danych polskiego Ministerstwa Rolnictwa na koniec marca Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim eksporterem tego mięsa w społeczności międzynarodowej i czwartym na świecie. Szacuje się, że produkcja w 2022 roku wyniesie ponad trzy miliony ton, co oznacza wzrost o 8,2% w stosunku do roku poprzedniego. Ponad połowa produkcji jest eksportowana.
„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.