Salmonella w kebabie – jedna ofiara śmiertelna w Austrii, Niemcy też dotknięte

Według Agencji Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Wiedniu w Austrii od lutego do początku lipca zachorowało 27 osób, z których jedna zmarła.

Jak wynika z poprzedniego raportu AGES z początku sierpnia, przypadki tej choroby wystąpiły także w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii i Norwegii.

Salmonella w szaszłykach – dziesięć przypadków w Niemczech

Instytut Roberta Kocha (RKI) w Berlinie ogłosił w środę, że w Niemczech zarejestrowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska choroby, które można powiązać z doniesieniami z Austrii” – stwierdzono w oświadczeniu.

Władze austriackie odkryły źródło infekcji po tym, jak prawie wszyscy zarażeni stwierdzili, że krótko wcześniej jedli kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszyscy zaangażowani miejscowi używali szaszłyków pochodzących z Polski.

Polska dziewięć razy zgłosiła skażenie szaszłyków z kurczaka salmonellą

Według bazy danych Europejskiego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) między marcem a sierpniem Polska dziewięciokrotnie powiadamiała inne kraje europejskie o przypadkach skażenia szaszłyków z kurczaka skażonych salmonellą.

Według danych Ministerstwa Rolnictwa na koniec marca Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim eksporterem tego mięsa w społeczności międzynarodowej i czwartym na świecie. Szacuje się, że produkcję w 2022 r. wyniesie ponad trzy miliony ton, co oznacza wzrost o 8,2% w stosunku do roku poprzedniego. Ponad połowa produkcji jest eksportowana.

Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *