Według Agencji Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Wiedniu w Austrii od lutego do początku lipca zachorowało 27 osób, z których jedna zmarła.
Jak wynika z poprzedniego raportu AGES z początku sierpnia, przypadki tej choroby wystąpiły także w Niemczech, Holandii, Belgii, Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii i Norwegii.
Salmonella w szaszłykach – dziesięć przypadków w Niemczech
Instytut Roberta Kocha (RKI) w Berlinie ogłosił w środę, że w Niemczech zarejestrowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska choroby, które można powiązać z doniesieniami z Austrii” – stwierdzono w oświadczeniu.
Władze austriackie odkryły źródło infekcji po tym, jak prawie wszyscy zarażeni stwierdzili, że krótko wcześniej jedli kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszyscy zaangażowani miejscowi używali szaszłyków pochodzących z Polski.
Polska dziewięć razy zgłosiła skażenie szaszłyków z kurczaka salmonellą
Według bazy danych Europejskiego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) między marcem a sierpniem Polska dziewięciokrotnie powiadamiała inne kraje europejskie o przypadkach skażenia szaszłyków z kurczaka skażonych salmonellą.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa na koniec marca Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim eksporterem tego mięsa w społeczności międzynarodowej i czwartym na świecie. Szacuje się, że produkcję w 2022 r. wyniesie ponad trzy miliony ton, co oznacza wzrost o 8,2% w stosunku do roku poprzedniego. Ponad połowa produkcji jest eksportowana.
„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.