Salmonella w szaszłyku z kurczaka? Niemcy też dotknięte – Aktualności – WDR – Aktualności

Nie jest to jeszcze w 100% pewne, ale uważa się za prawdopodobne: istniałby związek między chorobami salmonelli w kilku krajach europejskich a szaszłykami z kurczaka z Polski. Informacje te pochodziły od austriackich władz ds. zdrowia.

Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Wiedniu poinformowała, że ​​od lutego do początku lipca w Austrii zachorowało 27 osób. Jedna osoba nawet zmarła. Z wcześniejszego powiadomienia AGES wynika, że ​​przypadki zachorowań odnotowano również w tych krajach:

  • Niemcy
  • Holandia
  • Belgia
  • Francja
  • Brytania
  • Irlandia
  • Dania
  • Norwegia

Dziesięć przypadków salmonelli w Niemczech

Według Instytutu Roberta Kocha (RKI) w Berlinie w Niemczech odnotowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska, które mogą być powiązane z doniesieniami z Austrii„, powiedział. Nie wiadomo, czy są przypadki również w NRW dany.

Ale czy tak jest naprawdę, dopiero się okaże. „Dochodzenia wciąż trwają– powiedział rzecznik Federalnego Urzędu Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (BVL). WDR. TO BVL stanąć po jego stronie z krajami związkowymi, RKI oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA w ścisłej wymianie.

Foodwatch: dowody na obecność salmonelli w produktach rosną od tygodni

Władze austriackie prześledziły pochodzenie infekcji po tym, jak prawie wszyscy zarażeni powiedzieli, że krótko wcześniej jedli kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszyscy zaangażowani miejscowi używali szaszłyków z Polski.

Z perspektywy organizacji konsumenckiej zegarek na jedzenie powinno UE– Władze powinny być w stanie bez problemu namierzyć producenta szaszłyków z kurczaka, który mógł być skażony salmonellą. A zegarek na jedzenie– Odniósł się do tego rzecznik WDR do systemu wczesnego ostrzegania UEwładze, gdzie od tygodni gromadzą się oznaki obecności salmonelli w produktach. Jednak to śledzenie nie wydaje się działać w praktyce, narzekał zegarek na jedzenie-Głośnik.

Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE

Według polskiego Ministerstwa Rolnictwa na koniec marca Polska jest największym producentem mięsa drobiowego na świecie UE, drugiego eksportera tego mięsa w Stanach Zjednoczonych i czwartego na świecie. Szacuje się, że produkcja w 2022 roku wyniesie ponad trzy miliony ton, co oznacza wzrost o 8,2% w stosunku do roku poprzedniego. Ponad połowa produkcji jest eksportowana.

Na co konsumenci powinni zwrócić uwagę

Czy podejrzenie salmonelli zepsuło Ci apetyt na kebaba z kurczaka? To nie jest obowiązkowe. Eksperci doradzają przy zakupie, aby upewnić się, że mięso jest dobrze rozgrzane. Salmonella zostałaby zabita w temperaturze powyżej 70 stopni.

Z materiałem agencji dpa.

Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *