Śmierć w Austrii – kebap sprzedawany jest także w Niemczech

  1. Strona główna
  2. Świat

W mięsie kebabów z Polski wykryto salmonellę. W Austrii mężczyzna zmarł w wyniku zatrucia. (Ikoniczny obraz) © Söhnke Callsen/dpa

Zatrucie salmonellą jest niebezpieczne. W Austrii zakończyło się to śmiertelnie dla jednej osoby. Ten pewnie jadł już kebab, władze mają podejrzenia.

Monachium/Wiedeń – Wśród klasycznych dań przekąskowych, niektóre dania cieszą się dużą popularnością. Od lat jest to m.in. kiełbasa curry z frytkami czy pizza. A kebab doner czy kanapka z kebabem to także popularne dania na szybki głód. Cena donera i kebaba wywołała ostatnio w Niemczech burzliwą dyskusję. W Austrii zamieszanie wywołuje obecnie skandal żywnościowy: według doniesień w Republice Alpejskiej kilkakrotnie sprzedawano szaszłyki zawierające zgniłe mięso. Dla jednej osoby zakończyło się to fatalnie.

Kebab Gammel sprzedawany w Austrii: mężczyzna umiera z powodu zatrucia salmonellą, wiele osób choruje

Na początku sierpnia Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) opublikowała ogłoszenie „Obecnie w Austrii, ale także w innych krajach UE występują ogniska chorób przenoszonych przez żywność, prawdopodobnie związane z szaszłykami z kurczaka z Polski skażonymi Salmonellą Enteritidis”.

Według AGES od lutego 2023 r. 14 osób w Austrii, które zjadły szaszłyki, zaraziło się szczepem salmonelli o nazwie „Salmonella Enteritidis ST11 CT9791”. W oświadczeniu czytamy dalej: „Przypadki zarażenia tym szczepem zgłoszono także w Danii, Niemczech, Francji i Holandii , Norwegii i Wielkiej Brytanii. »

Kolejna epidemia salmonelli („Salmonella Enteritidis ST11 CT13755”) w Austrii spowodowała nawet jedną śmierć. Od kwietnia zachorowało sześć kolejnych osób. Trzeci szczep salmonelli (Salmonella Enteritidis ST11 CT2114) również spowodował „sześć innych przypadków choroby w Austrii, a także przypadki w kilku innych krajach europejskich (Irlandia, Belgia, Holandia, Francja)”.

Zatrucie salmonellą po kebabie – prawdopodobnym źródłem zakażenia jest „Kurczak wyprodukowany w Polsce”

Zgodnie z pierwszymi wynikami śledztwa przeprowadzonego przez AGES, organ uznaje, że „z dużym prawdopodobieństwem” „źródłem zakażenia” jest „mięso z kurczaka polskiej produkcji, wykorzystywane do produkcji szaszłyków kebabowych”. choroby Salmonella.

Według relacji osoby, która zmarła w wyniku zatrucia salmonellą oe24.at o mężczyźnie. W chwili śmierci miałby 60 lat. Portal podaje również, że ponad 100 osób w całej Europie musiało być leczonych w szpitalach z powodu chorób wywołanych salmonellą spowodowanych jedzeniem zgniłego mięsa. W międzyczasie Stiftung Warentest wykrył również salmonellę w steku ze znanego dyskontu. (kh)

Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *