Litwini jońscy przygotowują się do świąt Bożego Narodzenia – robią zakupy i jadą do Lenkiji

Litwa przygotowuje się do Joninių nakčiai prawie jak Kalėdoms. Gyventojai šturmuoja pardotuves są na Litwie, w Lenkijoje jest ich trochę, a do suvalgyti gamtoje można kupić wszystko, co da się wypić – kebaby, piwo, a obok nich grille, angielski.

Prekybininkai stebi, kad dailes prikoinka pardaviimai odnožo czasami. Ludzie nie chodzą tak często nad jeziora, ale w ostatniej chwili decydują się na wizytę w kurortach – w Połądze nie ma hoteli.

Więcej informacji – raport TV3.

W bagażu Manto znajdziemy wszystko: od przedmiotów codziennego użytku po Vaishų Joninėms. Vyras postanowił wybrać się na zakupy nie na Litwę, ale do Lenkijo na Suvalkuose.

„Chodźmy nad jezioro, żeby to uczcić, przyjacielu. <...> Gėrimai vioskie, mesos vienokios, kitokios, vaikams visokių jogurtukų. Wróciłem z listą tego, czego potrzebujesz, a czego nie potrzebujesz” – pirkinius demonstravo vyras.

Nie ukrywał swoich spraw – Suwałka zwabiła go niższymi cenami.

„Naprawdę taniej. Nie patrzyłeś dwa razy na nasze ceny. Podwójne” – sam mężczyzna nie mógł w to uwierzyć.

Na Litwie nie brakuje kupców. Benjamin to preparat Igny, Joninėma to wszystko, co będzie potrzebne na biwak.

„Zjedzmy, zjedzmy coś, pójdźmy na wycieczkę”. Taki prosty kemping, nic spektakularnego” – powiedział Benjaminas.

„Kupujemy warzywa, to, co mamy, i to, czego nie mamy. Sūrių Szukam kepimui, bardzo nam się podoba, sūrius kepam” – dodał Ignas.

Sprzedawcą towaru jest Sima z Wilna. Vaišių utrzymuje 8 osób. Šeima Jonines znajdzie się nad morzem.

„Ojcze Jonaszu, to piękne i bardzo ważne święto. Gamtos tokia ekkutasvyra” – powiedziała kobieta.

Ile milionów euro mieszkańcy Joninės wydadzą w Joninės, prekybininkai będą mogli powiedzieć po knowgalio, ale już widać, że Litwini z Joninės lubią bawić się na świeżym powietrzu, na łonie natury, w okolicach Vaišių.

„Najpopularniejsze są produkty spożywcze, które ludzie grillują na świeżym powietrzu. Istnieją oczywiście różne produkty gotowe – są produkty mięsne, sery, które można smażyć. <...> Zauważamy, kiedy ludzie preferują świeże mięso – na przykład karkówkę. Może złożysz ofertę, jeśli chcesz, żeby szaszłyki były gotowe samodzielnie” – powiedziała Lina Skersytė, przedstawicielka „Lidl Lietuva”.

„Sprzedaż szaszłyków już w środku tygodnia rośnie. Gdybyśmy mieli powiedzieć, drzewko byłoby litewskie, las byłby obchodzony Joninių, kosz to szašlykai, a po angielsku shakotis” – mówi firma przedstawicielka „Maxima” Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Według prekybininkų sprzedaż byłaby jeszcze wyższa, gdyby Joninės nie osiągnął swojego savoiraliu. Jest więcej wolnych dni, więcej ludzi szykuje się do imprezy.

„Sprzedaż jest wyższa, gdy jest więcej wolnych dni. Wtedy ludzie naprawdę wychodzą na łono natury, kupują produkty i imprezują. Teraz spodziewamy się może trochę skromnej sprzedaży, ale tylko dlatego, że „Jest weekend, sobota. Sprzedaż faktycznie wzrosła kilkukrotnie , ale w przypadku niektórych produktów” – powiedziała przedstawicielka „IKI” Vaida Budrienė.

A obok jedzenia mieszkańcy wybierają to, czego potrzebują do jego przygotowania: grille, sosny, a także zabawki wodne to kolejne przedmioty wykorzystywane w przyrodzie.

„Tutaj rośnie specjalna bańka mydlana na różne uroczystości. Potem wszystkie niezbędne rzeczy: na basen, akcesoria do maudynėms. Widzimy, że Litwini z roku na rok stają się coraz bardziej aktywni i świętują coraz więcej. Oznacza to, że jeśli nie pijesz, piwo, gotujesz shašlykus, ale grasz w badmintona, tinklinī, kṛpībīnī” – zauważył przedstawiciel „Maximy”.

Obliczenie wielkości obrotu nie jest takie proste. Część Litwinów uciekła do nadmorskich kurortów po Jonines. Na przykład w hotelach w Połądze prawie nie było wolnych pokoi. Z tego powodu ceny w niektórych regionach wzrosły o około 10 procent.

Pozostałe stacje mają nieco więcej wolnego miejsca.

„Niektórzy przyznają, że obiekt jest zajęty w około 90 proc., inni twierdzą, że jest to około 70 proc. Joninės, Rasų śvatės yra tokios, dokąd podróżują rodziny. Vardiniai saavitaliai trzymają je w dodatkowych pojemnikach” – powiedziała Rūta Kapačinskaitė, dyrektor Birštono Turizmo centrum informacyjne.

Eksperci ds. turystyki zwracają uwagę na fakt, że mieszkańcy Ionin często decydują się na rezerwację w ostatniej chwili.

Pełny raport znajdziesz na początku artykułu.

Danielle Currey

"Zły ewangelista zombie. Bacon maven. Fanatyk alkoholu. Myśliciel chcący. Przedsiębiorca."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *