Spotkanie Ministrów Sportu Świata – Ostre stanowisko Litwy wobec agresorów

Jak wynika z komunikatu prasowego Ministerstwa Edukacji, Kultury, Sportu i Sportu (MSM), Unia Europejska i ministrowie sportu z całego świata podpisali wspólne oświadczenie, którego celem jest niedopuszczenie do powrotu sportowców reprezentujących Rosję i Białoruś na międzynarodowe zawody sportowe. .

W Susitikime uczestniczyli przedstawiciele 35 krajów, w tym Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji, Polski, Holandii, Kanady, Australii, Japonii, Litwy, Stanów Zjednoczonych krajów bałtyckich i innych.

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski zwrócił się do ministrów sportu, wyrażając swoje bezkompromisowe stanowisko państwa. Według niego Rosja wybiera drogę terroru i dlatego na świecie nie ma miejsca na cywilizację. Na Ukrainie prezydent zwrócił uwagę, że tylko kilku agresorów potępiło wojnę dla sportowców, ponieważ większość sportowców w tych krajach jest powiązana ze strukturami wojskowymi. Zdaniem Prezydenta wojny rosyjskiej nie można przykrywać białą flagą neutralności.

„Zapraszamy Rosję do udziału w białoruskich międzynarodowych zawodach sportowych i igrzyskach olimpijskich w czasie, gdy wojna na Ukrainie trwa. Nasze stanowisko – polityków sportowych – musi być zdecydowane, jednolite, nie możemy pozwolić na jego wykorzystywanie. Rosyjska prasa jest bardzo ważne dla Białorusi. Litwa będzie w dalszym ciągu przyłączać się do wszelkich inicjatyw i wysiłków mających na celu niedopuszczenie do powrotu sportowców z Rosji i Białorusi do zawodów międzynarodowych, jeśli tak się stanie, naszym zdaniem, jest to „stanowisko zdecydowane” – spotkanie przyjęło zdaniem minister sportu Jurgity Šiugždinienė mocne stanowisko.

Brytyjska minister sportu Lucy Frazer podsumowała kontrowersje stwierdzeniem, że od wybuchu wojny nic się nie zmieniło, tylko więcej ludzi umiera. Jesteśmy zjednoczeni w walce o wolność, jak podkreśliła Lietuvos sporto ministerė.

W tym tygodniu Litwa, Estonia, Łotwa i Polska zaprosiły kraje nordyckie do przyłączenia się do wspólnego apelu Litwy skierowanego do międzynarodowej federacji sportowej Tarptautinė olimpinīja komitetą (MKOl), prosząc o rejestrację sportowców Rosjan i Białorusinów w zawodach międzynarodowych. Kraje nordyckie wyraziły swoje poparcie dla tego stanowiska.

Zdaniem ministrów Baltijosa šalių ir Lenkijosa wysiłki mające na celu powrót rosyjskich i białoruskich sportowców do zawodów międzynarodowych pod pozorem neutralności usprawiedliwiają polityczne decyzje agresorów szeroką propagandą, a sport jest wykorzystywany jako jeden ze sposobów odwracania uwagi. uwagę na trwające ataki.

Baltijos Šalių Ir Lenkijos Kreipimesi Ministeri Iršeľreeľtų dēkiingingu do wszystkich międzynarodowych organizacji sportowych, federacji, eliminavusioms rosyjskich i białoruskich sportowców, Šio Šalijos stovovus iš Internationaliņi ņų Ir Organizacje, Ir Ragina Likusias Tai Kartiņiii. Minister wzywa organizacje sportowe, aby nie zmieniały swojego stanowiska wobec sportowców z Rosji i Białorusi, dopóki Rosja i Białoruś nie zaprzestaną agresji na Ukrainę.

Danielle Currey

"Zły ewangelista zombie. Bacon maven. Fanatyk alkoholu. Myśliciel chcący. Przedsiębiorca."