Spożycie cytrusów jest idealne nie tylko dla Europejczyków Wyzwanie #LongLife (spożywaj pięć owoców i warzyw dziennie), ale także niesie ze sobą cały szereg korzyści dla naszego organizmu ze względu na wysoką wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne.
W zimnych porach roku często występują przeziębienia, grypa i infekcje. Aby nas chronić, nasz układ odpornościowy musi być silny i dobrze przygotowany. A nie ma na to nic lepszego niż produkty bogate w witaminę C, np Europejskie pomarańcze i mandarynkiwłączyć do naszego codziennego menu. Ponieważ ich składniki promują prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego i ułatwiają nam życie Wyzwanie #LongLife aby osiągnąć cel, jakim jest codzienne spożywanie pięciu owoców i warzyw.
Owoce cytrusowe oferują wiele Korzyści dla naszego ciała i codziennych czynności. Poniżej wyjaśniamy dziesięć z nich:
POMARAŃCZE ( https://longlifechallenge.eu/orangen)
Pomarańcze cieszą się dużą popularnością ze względu na słodko-kwaśny smak i wysoką zawartość orzeźwiającego soku. Są niezwykle wszechstronne i występują w różnych formach. Świetnie smakują spożywane w całości – pod skórką znajduje się biała warstwa zwana albedo, bogata w antyoksydanty – ale także w postaci świeżo wyciśniętego soku. Ten wszechstronny owoc można spożywać bezpośrednio jako owoc lub stosować jako składnik żywności, szczególnie o tej porze roku, kiedy przygotowuje nas na zimno. Dostarcza nam kwasu foliowego, który przyczynia się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
CECHY
Pomarańcze zawierają minerały i witaminy, ale ich największą zaletą jest wysoka zawartość witaminy C, która czyni je naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina ta chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Jednocześnie witamina C przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pomaga zmniejszyć zmęczenie i znużenie.
MANDARYNKI I KLEMENTYNKI ( https://longlifechallenge.eu/mandarinen-und-clementinen/)
Łatwe do spożycia, świeże i soczyste: mandarynki to jedne z najpopularniejszych wśród konsumentów owoców jako szybka i zdrowa przekąska między posiłkami. Ponadto ich różne rozmiary i odmiany (większe, mniejsze, słodsze lub bardziej kwaśne) sprawiają, że nadają się na każdy gust.
CECHY
Mandarynki zawierają minerały i witaminy i podobnie jak pomarańcze są bogate w witaminę C, która nadaje im silne działanie przeciwutleniające. Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika są niezwykle orzeźwiające i nawilżające. Kolejna zaleta tego owocu: nie dojrzewa już po zbiorach, więc możesz go jeść, kiedy tylko masz na to ochotę.
ZDROWE PRZEPISY SPEŁNIAJĄCE WYZWANIE
Europejskie pomarańcze i mandarynki można spożywać na świeżo jako cały owoc, ale także jako składnik pysznych dań. Aby sprostać wyzwaniu, możemy je włączyć do naszej codziennej rutyny, Jedz pięć owoców i warzyw każdego dnia, łatwiejszy w zarządzaniu. Na stronie internetowej https://longlifechallenge.eu/rezepte/ znajdziesz ciekawe przepisy, spośród których szczególnie polecamy:
O owocachWarzywaEUROPA
FruitVegetablesEUROPE to europejskie stowarzyszenie zajmujące się owocami i warzywami założone 60 lat temu w celu obrony, reprezentowania i promowania europejskich owoców i warzyw. FruitVegetablesEUROPE ma siedzibę w Brukseli i postrzega siebie jako łącznik pomiędzy różnymi częściami sektora a decydentami z instytucji europejskich, aby dać głos europejskiemu sektorowi owoców i warzyw. Członkami FruitVegetablesEUROPE są krajowe i regionalne federacje i stowarzyszenia (głównie organizacje i stowarzyszenia producentów) oraz firmy z najważniejszych krajów produkujących owoce i warzywa w UE (Francja, Niemcy, Grecja, Włochy, Polska, Portugalia i Hiszpania).
Kontakt prasowy:
Arantxa Noriega
arantxa.noriega@thetacticsgroup.com
Oryginalna treść z: Owoce Warzywa Europa przekazywana przez news aktuell
„Bacon geek. Ogólny czytelnik. Miłośnik internetu. Introwertyk. Niezależny łobuz. Certyfikowany myśliciel”.