Boże Narodzenie: produkcja pierników, stollen i spółka w ruchu

Do świąt jeszcze cztery miesiące, ale produkcja pierników, stollenów, czekoladowych Mikołajów i innych specjałów już od dłuższego czasu idzie pełną parą. W Lebkuchen-Schmidt w Norymberdze duże piece obecnie pieką tradycyjne norymberskie pierniki i inne wypieki przez 24 godziny na dobę, sześć dni w tygodniu.

Sytuacja jest podobna do Grupy Lambertz w Akwizgranie, gdzie od czerwca pracownicy coraz częściej produkują Aachener Printen, Norymberga Lebkuchen i Dresden Stollen. Pierwsze świąteczne smakołyki będą dostępne w sklepach już od września.

Dla wielu stollen jest po prostu częścią okresu adwentowego. Ale który jest naprawdę dobry? Stiftung Warentest przetestował skradzione masło i marcepan.

18.11.2022 | 02:41 minuty


Tradycyjne przedsiębiorstwo norymberskie Lebkuchen-Schmidt osiąga swój główny obrót w ostatnim kwartale roku. Również producent czekolady z Turyngii, firma Viba, generuje około jednej trzeciej swoich rocznych obrotów dzięki artykułom bożonarodzeniowym, takim jak Mikołaje. Pierwsze towary zostaną wydane pod koniec sierpnia.

Niemieccy producenci wyprodukowali w ubiegłym roku blisko 87,6 tys. ton pierników – poinformował na żądanie Federalny Urząd Statystyczny. Rok wcześniej było to 84,5 tys. ton. W efekcie w 2022 roku wyeksportowano 22,9 tys. ton popularnych ciastek bożonarodzeniowych. Większość z nich trafiła do innych krajów europejskich, w tym do Polski, Austrii i Francji. Rzecznik Lambertza, Martin Heinen, wyjaśnia:

Spółki grupy sprzedają pierniki, Printen, Stollen i Co.

W polskim Toruniu istnieje również szczególna tradycja pieczenia: pierniki toruńskie.

06.04.2023 | 02:03 min


Tradycja jest również najlepszą rzeczą w przypadku świątecznych specjałów tutaj w Niemczech. Dyrektor zarządzający Lebkuchen-Schmidt, Jürgen Brandstetter, podkreśla:

Na przykład pierniki z delikatną nutą pomarańczy lub w wyrobach cukierniczych.

Ze względu na zużycie energii i rosnące ceny towarów, takich jak cukier, konsumenci mogą w tym roku sięgnąć głębiej do swoich kieszeni. Brandstetter von Lebkuchen-Schmidt mówi:
Lambertz mówi nawet o „kosztowym tsunami” surowców, energii, opakowań, logistyki i personelu. Rzecznik Heinen nie może powiedzieć, jak wpłynie to na ceny detaliczne.

Ceny artykułów spożywczych, takich jak owoce i warzywa, dramatycznie wzrosły. Dziennikarz ZDF, Sven Rieken, był na targu hurtowym w Hamburgu i opowiedział o tym detalistom.

20.03.2023 | 13:53 minuty


Z drugiej strony nie spodziewa się, że ludzie będą oszczędzać na piernikach i stollenach: konsumpcja w przeszłości utrzymywała się na stałym poziomie.

Pierce Caldwell

„Guru kulinarny. Typowy ewangelista alkoholu. Ekspert muzyki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *