Doner Kebab Shock: także przypadki w Niemczech! Zakażenie Salmonellą po zjedzeniu kebaba

Uważa się, że mięso kebabu skażone salmonellą spowodowało szereg chorób w kilku krajach europejskich. Jedna osoba już zmarła, są też przypadki w Niemczech.

Wiele infekcji salmonellą można powiązać z mięsem z kebabu. (symboliczne zdjęcie) Obraz: Adobe Stock/projekt zastrzeżony





Niemcy kochają kebab. W tym kraju codziennie spożywa się około 550 ton nadziewanych podpłomyków – pisze „Taz”. Europejczycy również uwielbiają to danie. Jednak ugryzienie kebaba mogło spowodować liczne infekcje salmonellą.

Przypadki salmonelli także w Niemczech: zakażenia szaszłykami z Polski?

Austriackie władze ds. zdrowia zgłosiły prawdopodobny związek między chorobami salmonelli w kilku krajach europejskich a kebabami z kurczaka z Polski. Jak podaje Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) w Wiedniu w dniu 16 sierpnia 2023 r., w Austrii od lutego do początku lipca 27 osób zachorowało 27 osób, z czego jedna zmarła. Przypadki zachorowań wystąpiły także w Niemczech, w Holandii, Belgia, Francja, Wielka Brytania, Irlandia, Dania i Norwegia, jak wynika z poprzedniego raportu AGES z początku sierpnia.

Zanieczyszczone szaszłyki z kurczaka z Polski: czy istnieje związek?

Instytut Roberta Kocha (RKI) w Berlinie ogłosił, że w Niemczech zarejestrowano dziesięć przypadków salmonelli. „Obecnie istnieją trzy ogniska choroby, które można powiązać z doniesieniami z Austrii” – stwierdzono w oświadczeniu.

Władze austriackie odkryły źródło infekcji po tym, jak prawie wszyscy chorzy zgłosili, że niedawno jedli kebab z kurczaka. Dalsze dochodzenie wykazało, że wszystkie restauracje, których to dotyczyło, używały szaszłyków pochodzących z Polski.

Jak wynika z bazy danych Europejskiego Systemu Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF), w okresie od marca do sierpnia Polska dziewięciokrotnie powiadamiała inne kraje europejskie o obecności szaszłyków z kurczaka skażonych salmonellą.

Według polskiego Ministerstwa Rolnictwa na koniec marca Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE, drugim co do wielkości eksporterem tego mięsa w społeczności międzynarodowej i czwartym na świecie. Szacunki mówią, że produkcja w 2022 r. wyniesie ponad trzy miliony ton, co oznacza wzrost o 8,2% w porównaniu z rokiem poprzednim. Ponad połowa produkcji trafia na eksport.

Przeczytaj także:Alergie, aluminium i spółka! Precle są naprawdę niebezpieczne

podążać News.de już o godz Facebook, Świergot, Pinteresta I youtube? Tutaj znajdziesz najświeższe informacje, aktualne filmy i bezpośredni kontakt z redakcją. bos/news.de/dpa




Howell Nelson

„Typowy komunikator. Irytująco skromny fan Twittera. Miłośnik zombie. Subtelnie czarujący fanatyk sieci. Gracz. Profesjonalny entuzjasta piwa”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *